Hoe kan ik helpen?

april 2021

Hoe kan ik helpen?

Naast scheidingsbegeleider ben ik ook relatie-coach. Dat doe ik gewoon hier aan mijn keukentafel. Mensen voelen zich hier veilig, binnen de sfeer van mijn huis, met prachtig uitzicht over het plein. 

Uit verbinding

Meestal vinden ze me via via. Zo ook dit stel. Ze zijn 35 en 37 jaar, twee kleine kinderen, een hamster, oude bakfiets, grote Volvo en een leuk huis in kindvriendelijk Haarlem Noord. Hij is meer dan fulltime horeca-ondernemer, zij werkt parttime voor de overheid. Vanuit huis, aan de eettafel. Ze hebben een rijk sociaal leven en een grote familie. Het leven is druk en ze proberen alle ballen hoog te houden. Stop daar een jaar Corona-lockdown bij en je hebt stress in de tent. Stress over geld, stress over de kinderen, stress over geen tijd meer voor jezelf. Stress wordt ruzie en uiteindelijk is alle intimiteit in welke vorm dan ook ver te zoeken. Geen kus meer, geen aanraking bij thuiskomst, geen verbinding. En opeens slaapt één van de twee op de bank.

Hoe kan ik helpen?

En toen kwamen ze bij mij. Omdat ze zo niet verder konden. Mijn eerste vraag is steevast: “Hoe kan ik helpen?” Het is een simpele vraag, die de meeste mensen flink overvalt, zelfs aan de relatie-coachingstafel. Het is een vraag die ik als leidinggevende aan mijn teamleden ook vaak als eerste stelde, als ze opeens in mijn kamer stonden. “Hoe kan ik helpen? Wat heb jij nu van mij nodig?” De vraag werkt zo goed, omdat hij onmiddellijk vertrouwen uitstraalt en geruststelling. Ik hoor je, ik zie je, ik neem even tijd voor je, zeg me wat ik voor je kan doen. En dat alles in één zin. Zonder oordeel, zonder de verantwoordelijkheid weg te nemen. Je gaat eigenlijk figuurlijk naast iemand staan en biedt twee extra ogen en handen. En dat is op een moment van stress en onzekerheid heel prettig om te voelen. Want het biedt opluchting en je bent even niet meer alleen.

Oplossing bij relatiesstress

Precies dezelfde vraag ‘Hoe kan ik je helpen?’ is de belangrijkste sleutelvraag in de oplossing van steeds weer terugkerende ruzies in relaties. Ruzies zijn patronen. Mensen maken steeds weer op dezelfde manier ruzie. En komen elke keer weer uit op datzelfde dode punt. Corona kunnen we niet veranderen, drukke kinderen ook niet, dus stress zal er altijd wel een beetje zijn in een jong gezin. Wat we wel kunnen veranderen is onze communicatie en hoe we op elkaar reageren. Door goed naar onze partners te kijken en te luisteren. Door in plaats van uit emotie terug te bijten, juist een vraag te stellen: “Hoe kan ik je helpen, lieverd? Wat zou je nu van mij willen?” En neem van mij aan, dat de ander dan eigenlijk alleen maar contact wil, gezien en gehoord wil worden. Of gewoon even vastgehouden wil worden. Niks zo helend als een omhelzing van je geliefde. Toch?

Wil je nog meer blogs ontvangen?

Schrijf je hier in!

×