Mediation bij echtscheiding (of uit elkaar)

Scheiden is een heftig en emotioneel proces. Mediation bij echtscheiding kan enorm goed helpen om met respect voor elkaar uit elkaar te gaan. En als de afspraken samen gemaakt zijn, in plaats van opgelegd door de rechter, verkleint dit de kans enorm op ruzie of onduidelijkheid achteraf.

Persoonlijke aanpak

Ik ben geen advocaat en benader een scheiding juist vanuit de persoonlijke situatie van de twee mensen zelf en vanuit hun persoonlijke wensen en belangen. Daar ligt mijn eerste prioriteit. Dan komen we vanzelf ook op de zakelijke kant van uit elkaar gaan, zoals de financiële consequenties, het verdelen van het huis of pensioen. En dat laatste gaat een stuk soepeler als eerst de emoties rondom het verbreken van de relatie goed zijn afgerond.

Het is jullie traject en het zijn jullie afspraken. Ik begeleid dit proces en maak me er hard voor dat alles aan bod komt en besproken wordt. Ook de minder leuke zaken die wettelijk geregeld moet worden, of waar niet zomaar van afgeweken mag worden. Gedurende het gehele traject ben ik er voor alle vragen. En als ik denk dat er een specialist of adviseur mee moet kijken, zal ik daar op wijzen.

‘Scheiden is een heftig en emotioneel proces. Mediation kan goed helpen om met respect voor elkaar uit elkaar te gaan.’

Kinderen staan voorop

Het belang van kinderen staat bij mij voorop en daar zal ik dus ook veel aandacht aan besteden in de gesprekken. Mijn doel is dat na de scheiding de ouderrelatie stevig overeind staat en de kinderen zo min mogelijk stress beleven aan de scheiding. Dus daar gaan we voor.

Om ook de wensen van de kinderen helder te krijgen, bied ik aan om met hen een gesprek te voeren. Dat is niet verplicht en doen we alleen indien daar bij hen behoefte aan is. Op die manier kunnen kinderen op een positieve manier betrokken worden bij het proces.

Vastleggen afspraken

Al met al resulteren de gesprekken in een groot aantal afspraken, die middels een echtscheidingsconvenant en evt. ouderschapsplan ter goedkeuring aangeboden moeten worden aan de rechter. Dit mag volgens de wet alleen door een advocaat gebeuren, daarom heb ik een goede samenwerking met een echtscheidingsadvocaat, die de echtscheiding voor mij aanvraagt bij de rechtbank. En zij doet een laatste check of alles goed opgesteld is en duidelijk is. Dus dat is alleen maar prettig.

Kennismaken? Je bent welkom bij mij thuis aan de keukentafel in Haarlem, of we spreken op een andere prettige plek af. Online elkaar spreken kan ook.