Sint vieren met de ex, stress of succes?

december 2020

In mijn praktijk begeleid ik ook mensen die al gescheiden zijn, maar (nog steeds) tegen dingen in de communicatie aanlopen, die vervelend zijn en waar ze soms zelfs wakker van liggen. Het zijn vaak dezelfde patronen die weer terug komen, ook al zijn de mensen al uit elkaar. Mijn begeleiding hierin kan 1 op 1 zijn, wanneer één van de ouders hierin graag gecoacht wil worden, of de ouders komen samen bij mij. Met als gemeenschappelijk doel: hoe houd je het goed met elkaar na die scheiding, niet meer als partners, maar juist wel als ouders?

Sint vieren met de ex, stress of succes?

Sinterklaas staat inmiddels voor de deur. En dat is nou precies zo’n onderwerp, waarbij in de communicatie en samenwerking tussen ex-partners een hoop mis kan gaan. Hoe doe je dat nou, goede exen zijn? En hoe zorg je nou dat Sint vieren met je ex geen stress wordt, maar een succes? Ik werd over dit onderwerp ook ondervraagd door een journaliste van de website van Eva Jinek.

Pakjesavond is natuurlijk het ultieme kinderfeest, daar zijn we het denk ik allemaal wel over eens. En mijn belangrijkste advies is dan ook: zie het ook echt als iets wat vooral voor de kinderen leuk moet zijn. Zet dat voorop. En, hoe moeilijk ook, je eigen ego moet dus even opzij…. En dat is niet makkelijk. De sleutel in het goed houden met de andere ouder, zit in je eigen gedrag. En je eigen interactie met je kinderen. De andere ouder kun je toch niet meer veranderen, dat weet je nou wel, toch? De oplossing zit in je zelf….hoe jij ermee omgaat. En jouw positieve energie geef je weer door aan je kinderen.

Maak nieuwe herinneringen

Terug naar pakjesavond: accepteer dat het anders wordt dan voorheen. Hoe vervelend ook, zoals het was komt het niet meer terug. Dus ga niet krampachtig alles proberen te houden zoals het was. Dat geeft alleen maar stress. Omarm juist dat het dit jaar anders is.

Lukt het wél om het samen te vieren? Geweldig! Maar als dat er gewoon (nog) niet inzit, om welke reden dan ook, doe het dan vooral ook niet samen! Laat het dan los en verzin een nieuwe invulling, waar je de kinderen ook prima bij kunt betrekken. Het is immers vooral hun feestje.

Er zijn genoeg manieren om pakjesavond anders te doen en voor de kinderen toch leuk: Splits Sint en Kerst bijvoorbeeld op. Of vier pakjesavond twee keer, bij de een met gedichten, bij de ander met surprises (hebben de kids ook een keer mazzel dat ze gescheiden ouders hebben.) Of haak gezellig aan bij een ander gezin. Dan wordt het meteen een heel andere avond dan voorheen.

Waar het om gaat is: creëer op een positieve manier nieuwe herinneringen of zelfs tradities.

Druk druk druk

De Sinterklaas-periode is meestal al druk zat voor kinderen. Het laatste wat je wil is dat de kinderen ook nog eens de stress voelen van de ouders. Laat het vooral leuk blijven. Dus ga niet de competitie aan met de andere ouder over de (grootte van) de cadeaus. En vecht niet via een gedicht nog even een ruzietje uit. En een dikke drol als surprise voor je ex is toch ook niet echt een goed idee…

De familie vindt er ook wat van

Tenslotte nog een andere valkuil rondom Sinterklaas: laat je niet gek maken door familie, Opa en Oma’s. Ze zeggen wel eens: scheiden doe je niet alleen, je hele familie scheidt met je mee. En Sinterklaas is precies zo’n moment dat familie, Opa’s en Oma’s zich ermee gaan bemoeien en ook de pijn voelen van de scheiding. Ook hen is iets ‘afgepakt’. Ook zij zullen moeten accepteren dat het niet meer wordt zoals het was. Mocht je nou in discussie komen met familie of schuldgevoel hebben richting jouw ouders, bespreek het met hen en geef aan dat je beseft dat het voor hen ook wennen is. En dat je doet wat je kan, om het vooral voor de kinderen fijn en leuk te houden. Want daar ging het met Sinterklaas uiteindelijk allemaal om.

Meer inspiratie hoe andere gezinnen het doen, lees je hier.

Wil je nog meer blogs ontvangen?

Schrijf je hier in!

×