Veerkracht of vechtlust. Wat helpt je verder?

november 2020

In januari 2020 had ik een plan: ik heb mijn oude carrière in de mediawereld aan de wilgen gehangen en ik ben begonnen aan een opleidingstraject om mediator te worden.

Ik ontmoette in mijn ‘klas’ een leuke groep nieuwe mensen, met allemaal andere achtergronden en doelen. Heerlijk! Eindelijk een andere omgeving en wat geweldig om nieuwe dingen te leren. Dat was allemaal positieve bijvangst, waar ik van tevoren niet op had gerekend.

Ik was de enige die duidelijk voor ogen had wat ik met de opleiding wilde: mijn eigen praktijk beginnen om andere mensen te helpen vervelende conflicten op te lossen, om zo meer levensgeluk te krijgen. En ik vertelde trots tijdens de kennismakingsronde al hoe mijn bedrijf zou gaan heten: VEERKR8 (spreek uit als: veerkracht).

Veerkracht had ik  niet zomaar gekozen. Het is het mooiste woord dat er bestaat (vind ik), omdat het staat voor zacht én tegelijk voor kracht. 

Was dat een vooruitziende blik? Want deze periode van Corona vraagt van een ieder in onze samenleving om enorme veerkracht. Nee, het kwam niet door Corona.

Het is mijn eigen veerkracht geweest, die mij door verschillende vervelende situaties in het leven heen heeft geholpen. En me heeft gemaakt tot wie ik ben.

Veerkracht kan je als mens enorm helpen, in welke situatie dan ook. Of het nou een arbeidsconflict is op het werk, of bijvoorbeeld een scheiding, of een dikke ruzie in de familie. Je eigen veerkracht gaat je verder brengen. En het prettige is: dat heb je dus volledig zelf in de hand.

Maar hoe doe je dat dan? Laat ik beginnen met wat je dan vooral niet moet doen (hoe moeilijk ook!). Veerkrachtig zijn is niet alleen maar verwijtend naar het verleden kijken, of continu naar anderen wijzen. Het is niet jezelf in alles het slachtoffer maken. Of dreigen met advocaten en van iets kleins eigenlijk iets groters maken, om je gelijk te krijgen. Dat is niet veerkracht. Dat is blijven hangen in vechtlust. Zo noem ik dat. En ondanks dat dat in het begin wel even lekker voelt, die vechtlust, gaat dat je toch niet verder brengen.

Mag je dan niet vechten voor dat wat je verdient, mag je dan niet boos zijn? Zeker wel. Het is heel goed om te weten wat je wil en wat je belangrijk vindt. En met diezelfde energie, daag jezelf dan meteen uit om de zaken eens van de andere kant te bekijken of eens goed te luisteren naar de belangen van anderen. Of je af te vragen wat al die negativiteit en ruzie je aan energie kost en wat je ondertussen met al die energie had kunnen doen in een nieuwe, andere richting… Blijven hangen in vechtlust brengt je niet verder, alleen maar dieper in het conflict.

Veerkracht is zacht én krachtig tegelijk. Ik zeg dus niet dat je elk conflict uit de weg moet gaan. Daar help je niemand mee. Het betekent ook niet dat je elke discussie met gestrekt been moet aangaan. En settelen voor het eerste de beste compromis is ook niet wat ik bedoel met veerkracht.

Veerkrachtige mensen zijn juist nieuwsgierig, zijn bereid te luisteren, willen dingen begrijpen, zoeken naar oplossingen en gaan met elkaar in gesprek. Veerkrachtige mensen zijn creatief, vinden andere wegen, houden rekening met hun omgeving en, heel belangrijk, zijn bereid te onderhandelen. Om het beter te maken, om het op te lossen, goed af te ronden, elkaar de hand te schudden en weer door te kunnen met dingen die energie geven. Met veerkracht kom je verder.

En helaas, dat blijkt nu ook weer in deze Corona-periode, er komen altijd onverwachte dingen op ons pad, zo is het leven nu eenmaal. Ik wens een ieder dus veel veerkracht!

En kom je er zelf even niet uit, bel mij dan. Ik kan je helpen.

Wil je nog meer blogs ontvangen?

Schrijf je hier in!

×